Cyprus Forum 2024: AI and its effect on democracy
Οι Μη Κερδοσκοπικοί - Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί “Oxygen for Democracy”, “Zenox Public Affairs” και “Delphi Economic Forum”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διοργάνωσαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2024 το “Cyprus Forum 2024: Learn more together” με θέμα “AI and its effect on democracy” (Τεχνητή Nοημοσύνη και ο αντίκτυπός της στη Δημοκρατία).
Μαθήτριες της B΄ και Γ΄ τάξης του Σχολείου μας, συνοδευόμενες από τη Φιλόλογο, κ. Χριστίνα Λοβαρή, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέρος των εργασιών του Forum, που διεξήχθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2024 στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Empowering Digital Democracy through AI: Opportunities, Challenges and Future Directions” (Ενδυναμώνοντας την Ψηφιακή Δημοκρατία μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Προοπτικές). Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς, κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), κ. Κωσταντίνος Αδαμίδης, ο Διευθυντής Έρευνας του ATHENA Research & Innovation Centre, κ. Χάρης Παπαγεωργίου, η Διευθύντρια του τμήματος Consulting & Software της Εταιρίας Cosmos Business Systems SA, κ. Χριστίνα Δάφνη και ο συνιδρυτής της NOVELCORE, κ. Γιώργος Δόμαλης. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ΟΜΕGΑ, κ. Σωτήρης Παρούτης.
Οι ομιλητές ανέλυσαν τον θετικό αντίκτυπο, που μπορεί να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο δημοκρατικό καθεστώς, καθώς διευκολύνει τις καθημερινές κρατικές εργασίες, προσφέρει διαφάνεια σε διαδικασίες ηλεκτρονικής διοίκησης του κράτους, όπως στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ, με τη χρήση της, επιτυγχάνεται η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Έθιξαν, όμως, και τους κινδύνους, που ελλοχεύουν από τη χρήση της ΤΝ, όπως είναι η αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα, το φαινόμενο της παραπληροφόρησης (fake news), που ολοένα και οξύνεται και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Οι ομιλητές/ομιλήτριες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην πιθανότητα να αποβεί η ΤΝ εξαιρετικά επικίνδυνη σε «λάθος χέρια». Ως εκ τούτου, τονίστηκε η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της να δημιουργήσουν αντισταθμιστικά εργαλεία, που θα «ελέγχουν» τη δράση της. Ο κ. Αδαμίδης επισήμανε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παρόν στάδιο να προλάβει την εξέλιξή της, ώστε να δράσει προληπτικά.
Η εμπειρία αυτή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική για όλους/όλες τους/τις συμμετέχοντες/-χουσες, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογική κατάκτηση του ανθρώπου και έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Για εμάς, τη νέα γενιά, που προφανώς θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές της, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως όσο ευεργετική μπορεί να θεωρηθεί άλλο τόσο επιβλαβής μπορεί να αποβεί. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να επαγρυπνούμε, ώστε να τη διαχειριζόμαστε και όχι να μας διαχειρίζεται.
Μαρία Σαββίδου, Β11
Μαρίνα Χατζημιχαήλ, Β11