ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 22446969, 22446959
Τηλεομοιότυπο: 22312868
Μενού

Έκθεση Μνήμης Κατεχομένων
«Κύπρος, πριν και μετά το 1974»

Τελετή εγκαινίων
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί μας, το Σχολείο μας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Βιβλιοθήκης, πραγματοποίησε Έκθεση Μνήμης Κατεχομένων με θέμα «Κύπρος, πριν και μετά το 1974», από τις 9 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2024.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης τελέστηκαν τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρα Νικόλα Γιασουμή. Των εγκαινίων προηγήθηκε σεμνή εκδήλωση, πλαισιωμένη από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διανθισμένο από μουσική, ποιητικό λόγο με θεατρική έκφραση και χορογραφία. Ο Διευθυντής του Σχολείου, κύριος Μάριος Ιωάννου, σε ομιλία του παρουσίασε το σκεπτικό και το περιεχόμενο της Έκθεσης, τονίζοντας ότι αυτή υπηρετεί τον διαχρονικό στόχο του Υ.Π.Α.Ν. «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι», αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, λαογραφικά αντικείμενα αλλά και βιωματικές εμπειρίες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας τον δικό τους χαιρετισμό, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριος, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Παρευρέθηκαν, επίσης, οι Δήμαρχοι Λαπήθου, Ακανθούς και Λευκονοίκου, επιθεωρητές του Υ.Π.Α.Ν., εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες του Σχολείου. Σε όλους/ όλες τους/τις παρευρισκομένους/παρευρισκόμενες δόθηκε ευσύνοπτο σύγγραμμα με μαγειρικές συνταγές της κατεχόμενης Κύπρου, που επιμελήθηκε το Σχολείο. Η τελετή εγκαινίων ολοκληρώθηκε με δεντροφύτευση ενδημικών δενδρυλλίων και θάμνων στο «Πάρκο Μνήμης Κατεχομένων», το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης. Στα φυτά δόθηκαν ονόματα κατεχόμενων χωριών και δἠμων, τα οποία επιλέχθηκαν από κάθε τμήμα του Σχολείου, ως προέκταση της ονοματοδοσίας των αίθουσών τους με το όνομα μιας πόλης ή ενός χωριού της κατεχόμενης Κύπρου και της διακόσμησης των αιθουσών τους με υλικό, που αφορά στον συγκεκριμένο τόπο.

Έκθεση «Κύπρος πριν και μετά το 1974»
Η Έκθεση αποτελείτο από δύο ενότητες, που φώτισαν τις δύο όψεις της κυπριακής πραγματικότητας: Τη ζωή στην Κύπρο πριν την εισβολή του 1974, με έμφαση στην προβολή των κατεχόμενων Δήμων, αλλά και πώς αυτή ανατράπηκε, μετά την εισβολή του 1974. Παρουσίαζε τη ζωή στα κατεχόμενα χωριά μας, τα ήθη και τα έθιμά μας ενώ στόχευε να αγγίξει τις ψυχές των μαθητών/-τριών μας μέσα από την κατανόηση των επιπτώσεων της εισβολής στη δημογραφία του νησιού, με ιδιαίτερη αναφορά στους αιχμαλώτους, εγκλωβισμένους, πρόσφυγες και τα ασυνόδευτα παιδιά. Η Έκθεση περιελάμβανε:

  1. Οπτικοακουστικό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, εικόνες και βίντεο με τη xρήση QR codes), σχετικό με τις δύο ενότητες της Έκθεσης
  2. Έκθεση αντικειμένων από τα κατεχόμενα χωριά μας
  3. Έκθεση βιβλίων και φωτογραφιών σχετικών με τους κατεχόμενους Δήμους, την Ιστορία, τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμά τους
  4. Διαδραστικές δραστηριότητες, όπως παρακολούθηση της κατασκευής της δαντέλας φερβολιτέ του Καραβά με σαΐτα, παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων και χάραξη πήλινων αγγείων με την τεχνοτροπία των λαπηθιώτικων αγγείων.

Για την πραγματοποίηση της Έκθεσης, το Σχολείο άνοιξε το βλέμμα του στην ευρύτερη κοινότητα. Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στους κατεχόμενους Δήμους και σε ιδιώτες, οι οποίοι ευγενικά παραχώρησαν βιβλία, αντικείμενα, φωτογραφίες, συνταγές και βίντεο, σχετικά με τα κατεχόμενά μας εδάφη. Στην προσπάθεια αυτή συνέδραμε και το ΡΙΚ, παραχωρώντας οπτικοακουστικό υλικό, καθώς επίσης και το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, παραχωρώντας σχετικό υλικό.

Από τις 9 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2024 επισκέφθηκαν την έκθεση όλα τα τμήμα του Σχολείου συνοδεία των Φιλολόγων, βάσει προγράμματος που καταρτίστηκε από τη διοργανωτική επιτροπή. Επίσης, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση οι γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών στο πλαίσιο της συνάντησης τους με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου.