Μνήμες Κατεχόμενης γης
Το 2024 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή (Ιούλιος-Αύγουστος 1974) και αποτελεί χρέος και καθήκον του καθενός και της καθεμιάς μας να διατηρεί αναλλοίωτη την εθνική μας μνήμη και να κρατά άσβεστη τη δάδα της επιστροφής.
Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων κάνει τον δικό της αγώνα με ποικίλες ενέργειες. Στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2024 διοργάνωσε την έκθεση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης», όπου λειτουργούσαν θεματικά περίπτερα για την Κατεχόμενη Γη μας στον πολυχώρο Pavilion. Σκοπός της Έκθεσης ήταν η γνωριμία και η ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών/μαθητριών για τους εκτοπισμένους δήμους και τις εκτοπισμένες κοινότητές μας.
Τα τμήματα Α11, Β31 και Γ41 του Σχολείου μας, συνοδεία των καθηγητριών τους Αθηνάς Καζακαίου, Γιόλας Φωτιάδου και Βαρβάρας Μιχαήλ, επισκέφθηκαν την έκθεση το πρωινό της 14 ης Νοεμβρίου 2024. Οι μαθητές και μαθήτριες μας επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γνώρισαν τους πρόσφυγες της Αμμοχώστου, συνάντησαν τον αγγειοπλάστη της Ακανθού, εντυπωσιάστηκαν με την τέχνη του Φερβολιτέ του Δήμου Καραβά, συζήτησαν με τον κύριο Σώτο Βοσκαρίδη – έναν εκ καρδίας Κερυνειώτη – για τη σημασία της παιδείας στον αγώνα για επιστροφή και τον κύριο Αντρέα Καουρή για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και δη τον αγωνιστή της Λευτεριάς,
Γρηγόρη Αυξεντίου.
Οι μαθητές και μαθήτριες επέστρεψαν στο σχολείο γεμάτοι εικόνες, όχι μιας ξεχασμένης πατρίδας, μα ενός ολοζώντανου κόσμου που στέκει εκεί ορθός και μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για επιστροφή στη θάλασσα της Κερύνειας.